Wat is marktrecht?
Is het je ook opgevallen dat Beverwijk zo’n rijke historie heeft in handel en ondernemerschap? Dat begon allemaal met marktrecht! Maar wat is dat nou precies?
Marktrecht is een officieel recht dat steden en dorpen in de middeleeuwen kregen om markten te organiseren. Deze markten waren veel meer dan alleen een plek om boodschappen te doen: ze waren het kloppende hart van de handel en het sociale leven. Koopmannen en ambachtslieden van heinde en verre kwamen er samen om hun waren aan te bieden, van verse groenten tot prachtige stoffen.
Een marktrecht in de vroege middeleeuwen was meestal een officieel document, vaak op perkament geschreven en voorzien van zegels. Dit document werd uitgevaardigd door een landsheer, bisschop of stadsbestuur en verleende een bepaalde stad of dorp het recht om een markt te houden.
Het marktrecht bracht niet alleen economische voorspoed, maar zorgde er ook voor dat een stad of dorp bekender werd in de regio.
Wat houdt een marktrecht precies in?
Officiële oorkonde: Geschreven in het Latijn of Middelnederlands en vaak op perkament.
Zegels en handtekeningen: Bevestigd met zegels van de landsheer of stadsbestuur als bewijs van echtheid.
Rechten en plichten: Bepaalde waar en wanneer een markt mocht plaatsvinden, welke belastingen of accijnzen golden en wie toezicht hield op de handel.
Bescherming en regelgeving: Kon regels bevatten over prijsvorming, meet- en weegsystemen en bescherming tegen diefstal en fraude.
Marktvrede: Vaak werd bepaald dat er op de marktdag een speciale rechtsbescherming gold, zodat kooplieden en bezoekers veilig zaken konden doen.
Soms stond een marktrecht niet op zichzelf, maar werd het opgenomen in bredere stadsrechten, waarin ook andere handelsprivileges en bestuurlijke zaken werden geregeld. Steden die een marktrecht kregen, groeiden vaak uit tot belangrijke handelscentra.

Beverwijk ontving marktrecht in 1276
Voor Beverwijk begon dit bijzondere hoofdstuk in 1276, toen Graaf Floris V (die knappe vent met z’n duim omhoog) ons marktrecht verleende. Dit betekende dat Beverwijk officieel toestemming kreeg om een markt te houden – een enorme eer en een stap naar groei en bloei. Dankzij dit recht kon Beverwijk uitgroeien tot een levendig handelscentrum, een reputatie die we vandaag de dag nog steeds koesteren.
Dus wanneer je volgende keer op de woensdagmarkt loopt of de Bazaar bezoekt, sta dan eens stil bij het feit dat je deel uitmaakt van een eeuwenoude traditie. Een traditie die nu, na 750 jaar, alle reden geeft om samen deze mijlpaal groots te vieren!

We zijn op zoek naar organisatoren, partners en sponsoren!
Wil jij bijdragen aan de viering van 750 jaar marktrecht? Of vind jij simpelweg dat het allemaal wel een tikkeltje grootser kan? Organiseer dan zelf iets leuks dat past binnen de feestelijkheden.
hoi! beverwijker
Jij bent vast een nuchtere doener. Schouders eronder en gaan. Dat is de mentaliteit die ons heeft groot gemaakt en gebracht waar we nu staan.
hoi! ondernemer
Ontdek wat de mogelijkheden zijn als je zelf net zo’n innovatief en ondernemend type bent als Beverwijk. Of net zo’n sterke handelsgeest hebt.
hoi! wijk aan zeeër
Als Wijk aan Zeeër ben je natuurlijk inwoner van Beverwijk, maar bovenal ben je een Wijk aan Zeeër. Dat snappen we!
Blijf op de feestelijke hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over de laatste ins en outs van de viering 750 Jaar Marktrecht.